2. Δυσθυμία ή Δυσθυμική διαταραχή. Αυτός ο τύπος κατάθλιψης περιγράφει μια χρόνια κατάσταση. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει η βαρύτητα των συμπτωμάτων του μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου αλλά αν και μέτρια σε σοβαρότητα η κυρίαρχη καταθλιπτική διάθεση συνοδεύεται από αίσθηση ανεπάρκειας, υπολειτουργικότητας και ανηδονίας. Έτσι το άτομο παρ ότι μπορεί με δυσκολία να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες νιώθει πάντα ότι κάτι τον κρατάει να νιώσει καλά.
3. Ψυχωτική κατάθλιψη. Σε αυτή τη μορφή κατάθλιψης τα πράγματα είναι πολύ έντονα και η κλινική εικόνα του ατόμου πολύ σοβαρή. Πέρα λοιπόν από τα συμπτώματα που έχουν ήδη αναφερθεί υπάρχουν ψευδαισθήσεις και παραισθήσεις. Έτσι το άτομο μπορεί να αναφέρει πρόσωπα που δεν υπάρχουν φωνές και διαλόγους που βασίζονται στο παραλήρημα που προκαλεί η διαταραχή
4. Διπολική διαταραχή ή μανιοκατάθλιψη. Η διπολική κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενα επεισόδια καταθλιπτικής διάθεσης (ο ένας πόλος) και μανίας (ο άλλος πόλος). Η μανία είναι η κατάσταση όπου το άτομο βιώνει παθολογική ευφορία και ευεξία, καθιστά το άτομο ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο και επικίνδυνα υπερβολικό. Με οδηγό τα « μεγαλεπήβολα» σχέδια ο ασθενής μπορεί για παράδειγμα να υπερτιμήσει τις οικονομικές του δυνατότητες και να ξοδέψει τεράστια ποσά μέσα σε λίγες μόνο ώρες. (Σημ. στην περίπτωση αυτή εντάσσονται ακόμα και η διπολική διαταραχή ΙΙ οπού τη θέση της μανίας παίρνουν τα υπομανιακά επεισόδια και το μεικτό επεισόδιο κατάθλιψης όπου το άτομο παρουσιάζει ταυτόχρονα μείζον καταθλιπτική διαταραχή και μανικά επεισόδια, που δεν ωφελεί να αναλυθούν εδώ).