Τα πιο κοινά συναισθήματα είναι η απελπισία, η απόγνωση και το αίσθημα εγκατάλειψης. Συζητώντας μαζί τους καταλαβαίνω ότι αυτή η αίσθηση προέρχεται περισσότερο εκ των έσω, δηλαδή το άτομο πενθεί την εγκατάλειψη του εαυτού του και όχι τόσο αυτή που προέρχεται από τους συνανθρώπους, τους φίλους ή το κράτος για παράδειγμα. Αν και είναι πολύ πιο εύκολο κάποιος να μιλά για τα συναισθήματα που προκαλούνται από τρίτους, το να αναγνωρίσει τα συναισθήματά του αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει την πραγματικότητα είναι ουσιαστικά η μόνη λύση των ψυχικών αδιεξόδων. Η διάγνωση της ασθένειας σε όποιο επίπεδο κι αν βρίσκεται κρίνεται επιβεβλημένη μιας και η αντιμετώπισή της τις περισσότερες φορές είναι αποτελεσματική ενώ το να μη γίνει σωστή και έγκυρη διάγνωση σίγουρα σηματοδοτεί σοβαρές συνέπειες στη ζωή του ανθρώπου.Πριν όμως καθορίσουμε τη συμπτωματολογία είναι επίσης σημαντικό επιγραμματικά να αναφέρουμε ότι σε οποιαδήποτε μορφή θα πρέπει πρώτα να καθορίζονται δυο βασικά θέματα σε σχέση με τη διαταραχή τα οποία είναι:
• Πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής.
Ο διαχωρισμός αυτός σε επίπεδο διάγνωσης είναι πολύ σημαντικός . Ο ειδικός δηλαδή θα πρέπει να κατανοεί και να ενημερώνει τον ασθενή αν η κατάθλιψη εμφανίζεται στα πλαίσια μιας νόσου όπως για παράδειγμα η σκλήρυνση κατά πλάκας. Σε τέτοιες περιπτώσεις λέμε ότι η κατάθλιψη βρήκε έδαφος να αναπτυχθεί λόγω της σωματικής παθολογίας. • Η κατάθλιψη πρέπει να διαχωρίζεται από το βαθμό νοσηρότητας σε ήπια, μέτρια ή βαριά έτσι ώστε να διευκρινίζεται η κλινική εικόνα Τα κύρια είδη της κατάθλιψης είναι
1. Μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Στην περίπτωση αυτή τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα και απαιτείται φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχει έντονη δυσλειτουργικότητα σε όλους τους τομείς της ζωής και συχνά φαίνεται να υπάρχουν και σκέψεις αυτοκτονίας.